روش تولید انواع پروفیل یک معیار مهم در انتخاب محصول مورد نظر و نهایی است. پروفیلها کاربردهای بسیار گستردهای در صنایع کوچک و بزرگ دارند. برای تولید درب، پنجره، صندلی تا کشتی سازی و صنایع حساس نظامی از انواع پروفیلها استفاده میکنند. پروفیلها، مقاطع فولادی و توخالی هستند که دارای طول، سطح مقطع و ضخامت یک دست میباشند.
روش تولید انواع پروفیل بر کاربرد آنها تاثیرگذار است. دسته بندی پروفیل به لحاظ کاربرد به دو نوع پروفیل های خانگی و صنعتی تقسیم میشود. دسته بندی دیگری نیز برای پروفیلها بر اساس شکل ظاهر وجود دارد. پروفیل ها به لحاظ شکل ظاهری به دو گروه پروفیل باز و بسته تقسیم میشوند.
آنچه در ادامه مطلب خواهید خواند
استخراج از معدن تا روش تولید انواع پروفیل
پیش از آشنایی با روش تولید انواع پروفیل باید با مراحل آمادهسازی ماده اولیه آنها آشنا شویم. برای تهیه پروفایل، از ورقهای فولادی مختلف با ضخامت و آلیاژهای متفاوت استفاده میشود.
در اولین گام باید سنگ آهن از معدن استخراج شود. سپس توسط دستگاههای ویژه، سنگها به قطعات ریزتر تبدیل میشوند (ابعاد آن ها بین 0 الی 600 میلیمتر). در مرحله بعد قطعات ریز و درشت را از یکدیگر جدا می کنند. سنگ آهنی که قطعات آن زیر 45 میکرون باشد کنسانتره آهن نام دارد. کنسانتره سنگ آهن، ماده اولیه برای تولید گندله آهن است. این ذرات ریز اگر وارد کوره شوند موجب خفگی کوره شده و راه عبور گازها را مسدود میکنند. کنسانتره سنگ آهن به همراه افزودنیهای شیمیایی، درون دستگاههای استوانه یا دیسکی ریخته میشوند و میچرخند. مواد افزودنی مانند سیمان، آب، سیلیس، آهک، گل بنتونیت را میتوان نام برد. در نهایت به همراه ذرات ریز آهن به شکل توپ خواهند شد. گندله آهن برای تولید آهن اسفنجی نیز استفاده می شود.
سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجی و قراضه با توجه به نوع محصول و روش انتخابی تولید فولاد آهن، وارد کوره میشوند. کوره های بلند، کوره احیای مستقیم یا کوره القایی (IMF) را میتوان نام برد. 90% محصولات جهانی از طریق کوره بلند تولید میشوند. به همراه آنها با توجه به نوع آلیاژ، آهک، کک و… داخل کوره ریخته میشوند که در نهایت آهن خام بدست میآید. سپس این آهن خام به فولاد مذاب تبدیل میشود (در کانورتر). سپس ناخالصیهای آن جدا شده و فولاد خام بدست میآید. در مرحله بعد به واحد ریخته گری منتقل میشود. فولاد مذاب درون قالبهای مورد نظر مانند شمش، بیلت و… ریخته می شود. سپس شمش فولاد در طول و ضخامت دلخواه برش زده میشود.
ورق فولادی و روش تولید انواع پروفیل
با توجه به روش تولید انواع پروفیل برای تولید پروفیلهای مختلف، از ورقهای فولادی استفاده می کنند. فرآوردههای میانی که برای ساخت این ورقها استفاده میکنند از بین محصولات زیر استفاده میشوند:
- شمش (Ingot)
- بیلت یا شمش (Billet)
- بلوم یا شمشه (Bloom)
- اسلب، سلب یا تختال (Slab)
این چهار فرآورده میانی دارای ضخامت، عرض و طولهای متفاوتی هستند. هر یک از آنها برای تبدیل به ورق های فولادی، نورد میشوند. محصولات نهایی بعد از نورد، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از آنها تبدیل ورق فولادی نورد شده به انواع پروفیل است.
ورقهای فولادی که با توجه به روش تولید انواع پروفیل مورد استفاده قرار می گیرند به دو صورت نورد می شوند.
روش های تولید ورق فولادی نورد شده
ورقهای فولادی که در تولید انواع پروفیل (با توجه به روش تولید انواع پروفیل) مورد استفاده قرار میگیرند به دو روش تولید میشوند:
روش نورد گرم
ابتدا یکی از فرآوردههای نیمه آماده انتخاب میشود. سپس آن را حرارت می دهند تا به دمای مورد نظر (1700 درجه سانتی گراد) برسد. در مرحله بعد، فولاد حرارت دیده از بین غلتکها بر روی نوار نقاله حرکت میکند. دو غلتک که بر روی نوار نقاله قرار دارند برخلاف یکدیگر حرکت میکنند. در نتیجه مقاطع فولادی که در بین غلتکها حرکت می کنند نازک میشوند. فاصله بین دو غلتک از مقطع شمش، بیلت یا… کمتر است تا بتواند آن را نازکتر کند. سپس ورق فولادی به شکل رول برش داده میشود.
روش نورد سرد
ورقی که به روش نورد گرم تولید می شود به عنوان ماده اولیه در روش نورد سرد استفاده میشود. در روش نورد سرد، فرآیندهای بیشتری بر روی ورق فولادی نورد گرم صورت میگیرد (دمای اتاق). به جای استفاده از حرارت، از تنشهای مکانیکی برای افزایش کیفیت و مقاومت استفاده میکنند.
هر یک از این دو روش ذکر شده دارای تجهیزات و مراحل خاص خود هستند. از ورقهای تولید شده به هر دو روش، پروفیلهای باز و بسته را تولید میکنند.
پروفیل چیست؟ (Profile)
شاید این سوال پیش بیاید که پروفیل چیست؟ تا اینجا با روش تولید ورقهای فولادی که برای تولید انواع پروفیل (با توجه به روش تولید انواع پروفیل) مورد استفاده قرار میگیرند آشنا شدید. در واقع پروفیل، قطعه فولادی و توخالی است که به دو صورت تولید میشود، شامل:
- پروفیلهای باز شامل نبشی، سپری، U یا ناودانی، Z، H، HAT
- پروفیلهای بسته شامل لوله، قوطیهای مربعی یا مستطیلی
البته پروفیل ها به لحاظ وزن به دو گروه پروفیل سبک و سنگین تقسیم بندی می شوند. هر یک از آن ها کاربردهای متفاوتی در صنایع و صنعت ساخت و ساز دارند. سطح مقطع، ضخامت، طول و وزن آن ها در تولید، به کاربرد و زمینه استفاده آن ها مربوط می شود. پروفیل ها انواع مختلفی دارند:
- فولادی
- کامپوزیتی
- آلومینیومی
- گالوانیزه (ضد زنگ)
- استیل (فولاد ضد زنگ)
با توجه به روش تولید انواع پروفیل، با آلیاژهای مختلف میتوان انواع پروفیلهای باز یا بسته را تولید کرد.
تفاوت پروفیل های نورد گرم و نورد سرد
در روش تولید انواع پروفیل، زمانی که از ورق فولادی استفاده میشود ویژگیهای همان ورق نیز به پروفیل منتقل میشود. پروفیلهایی که با ورق فولادی نورد گرم تولید میشوند دارای یک لایه اکسید میباشند که سطح آن را خشن و زبر میکنند. البته مقاومت فولاد را در برابر خوردگی افزایش میدهد. پروفیلهایی که با ورق نورد سرد تهیه میشوند سطحی صاف و صیقلی دارند. البته مقاومت و استحکام آن از ورق نورد گرم بیشتر است. قیمت آنها نیز بیشتر میباشد، اما تنوع آنها از لحاظ ضخامت، طول و… نسبت به پروفیل گرم کمتر است.
برای تولید پروفیل توخالی از روش نورد گرم و نورد سرد استفاده می شود. دما در این روش بین 700 الی 900 درجه است که دمای اتاق نام دارد.
روش تولید پروفیل
روش تولید انواع پروفیل، در دو نوع پروفیل باز و بسته، متفاوت است. ابتدا کلاف یا رول به دستگاه برش اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک انتقال داده میشود تا نوارهایی با عرض و طول مشخص برش زده شوند. این دستگاهها قسمتهای مختلفی دارند.
- کلافگیر و ضربه گیر
- میز نقاله
- بازکننده کلاف
- سیم کنترل لبه ورق
- صاف کننده ورق
- گیوتین و غلتکها
- قسمت برش
- غلتک جداکننده نوار زائد
- نگهدارنده ها و نوار جمع کن دست
روش تولید انواع پروفیل به صورت کلی به دو روش تقسیم میشود:
- روش مستقیم
- روش غیرمستقیم
انتخاب هر روش به نوع آلیاژ فولاد، استیل یا آلومینیوم بستگی دارد. بهترین کارخانه های تولید پروفیل در ایران و جهان، از این دو روش استفاده میکنند.
روش تولید انواع پروفیل به صورت مستقیم
یک روش تولید انواع پروفیل، روش مستقیم است که معمولاً برای تولید پروفیل باز کاربرد دارد. به عبارت دیگر ورق فولادی طی فرآیند نورد سرد به پروفیل تبدیل میشود. بعد از برش ورق فولادی در ابعاد مشخص، این نوارها از بین غلتک عبور میکنند. به این منظور اینکه بتوان سطح مقطع نوارها را مشخص کرد تا شکل مورد نظر پدید آید و لبهها به یکدیگر نزدیک شوند. در مرحله بعد تابگیری انجام میشود تا اغنا و خمش آن برطرف شود. سپس به یکدیگر جوش میخورند.
جوشکاری به دو صورت انجام میشود:
- روش مقاومتی (ERW): با اعمال جریان الکتریکی انجام میشود.
- روش زیرپودری (SAW): فرآیندی که بین فلز پایه و الکترود در حال تغذیه، قوسی شکل میگیرد. فلز ذوب شده و اتصال برقرار میشود. کیفیت، دقت و ظرافت بسیار بالایی دارد. زاویه ها تیز و خطوط جوش ثابت هستند.
روش تولید انواع پروفیل به صورت غیر مستقیم
در این روش تولید انواع پروفیل، از قالبهای مختلفی برای تولید انواع پروفیل استفاده میشود. این روش با نام on line شهرت دارد. ابتدا باید ورق یا نوارهای بریده شده به شکل لوله تبدیل شوند. سپس آنها را با یکی از سه روش زیر فرم میدهند:
- روش شکل دهی مرکزی
- روش شکل دهی لبه ای
- روش شکل دهی شعاعی
در این روش تولید، لبه تیز وجود ندارد. گوشه یا زاویه دار کردن لوله ها به سرعت انجام میشود. سرعت تولید در این روش بسیار بالاست اما از دقت و ظرافت کمتری نسبت به روش قبل برخوردار است.