انواع سقف ساختمان دارای ویژگیهای خاصی بوده و به روشهای متفاوتی اجرا میشوند. در واقع انواع مختلف سقف قابلیت اجرا در هر نوع سازه از جمله سازه های فلزی را داشته و میتوان با رعایت دستورالعملهای خاص آنها را پیاده کرد. تمام انواع سقفها دارای ویژگیهای بارز و مشخصی هستند که در زمان اجرا باید مد نظر قرار بگیرند. از آنجا که انواع پوشش سقف ساختمان برای نوعی سازه مناسب بوده و مورد استفاده قرار میگیرد. لذا لازم است در خصوص هر نوع سقف اطلاعات جامعی کسب نمود.
انواع سقف ساختمان کدامند؟
انواع سقف ساختمان اسکلت فلزی برای مسقف کردن ساختمانهای اسکلت فلزی میتوان از انواع سقف ساختمان که متناسب اجرا در این ساختمانها هستند استفاده کرد. سقف کامپوزیت از جمله مهمترین آنها میباشد که از بخشهایی مانند بتن و آرماتور، تیرهای اصلی و فرعی و برشگیر تشکیل شده است. دلیل نامگذاری سقف کامپوزیتی استفاده همزمان از بتن و فلز برای ساخت آن است. لازم به ذکر است که در این نوع سقف از یونولیت استفاده نمیشود. البته جهت اجرای نازک کاری آن و ساختن سطحی یکپارچه در زیر آن از سقف کاذب استفاده مینمایند. جهت اجرای سقف کاذب در صورت نیاز از ورق رنگی آهنی استفاده میشود.
سقف روفیکس
سقف روفیکس یکی دیگر از انواع سقف ساختمان به ویژه سقف مورد استفاده در سازههای دارای اسکلت فلزی است. این نوع سقف از جهات بسیاری شبیه به سقف کامپوزیتی میباشد. با این تفاوت که در نوع کامپوزیتی از تخته یا ورق به عنوان قالب استفاده میشود. در حالی که در سقف روفیکس از یک صفحه فلزی مشبک به نام روفیکس به عنوان قالب ماندگار استفاده مینمایند. لازم به ذکر است که ورقهای روفیکس از نوع گالوانیزه تهیه میشوند.
سقف تیر دال
سقف تیر دال یکی دیگر از انواع سقف اسکلت بتنی است که در نحوه اجرا تا حد زیادی شبیه به سقف کامپوزیتی میباشد. نکته قابل توجه در خصوص این نوع سقف آن است که در ساختمانهای اسکلت بتنی و به صورت درجا قابل اجرا میباشد.
سقف یوبوت چیست؟
سقف یوبوت یکی از انواع سقف ساختمان است که مناسب ساختمانهای بتنی میباشد و تا حدودی شبیه به سقف دال بتنی است. تنها تفاوت این نوع سقف با سقف دال بتنی از لحاظ مقدار و نحوه قرار گیری انواع میلگرد شبکه بندی شده یا آرماتور است. جهت اجرای این سقف، ابتدا قالب تخت زیر دال بسته میشود. سپس بخش آرماتور پایین دال ثابت شده و بعد قالبهای یوبوت را بر اساس دستورالعمل اجرایی در جای معین میچینند. در مرحله بعدی شبکه آرماتور بالای دال را میبندند. سپس اقدام به بتن ریزی اولیه کرده و بعد از انجام بتن ریزی تکمیلی قالبهای کف را باز مینمایند. لازم به ذکر است که این نوع سقف از حساسیت بالایی در برابر شکستگی و خردشدگی برخوردار است از این رو در زمان اجرا باید دقت لازم در مواجه با آن صورت بگیرد.
سقف مورد استفاده در ساختمان های اسکلت فلزی، بتنی و آجری
سقف تیرچه بلوک از جمله انواع سقف ساختمان است که در ساختمانهایی که اسکلت فلزی، بتنی و آجری دارند مورد استفاده قرار میگیرد. سقف تیرچه بلوک از تیرچه و بلوکهای پرکننده در کنار آماتور حرارتی و تقویتی برش و بتن تشکیل شده است. به این ترتیب که بین تیرچهها یا تیرهای فرعی را با بلوک پر مینمایند. هر چند در این نوع سقف بلوکها نقش چندان موثری ندارند با این حال از آنها به عنوان پر کننده استفاده میشود. گفتنی است که اجرای این نوع سقف بسیار ارزان بوده و اغلب در ساختمانهای ذکر شده از آن استفاده میشود.
جدیدترین انواع سقف ساختمان
سقف پیش تنیده یکی از جدیدترین انواع سقف ساختمان است که از آن استفاده میشود. در این سقف به جای آرماتور از کابل با مقاومت کششی بالا استفاده میشود. کابلهای مورد استفاده بر اثر کشش و به دلیل نحوه قرارگیری، یک نیروی فشاری اولیه پیش از بهره برداری از سازه در قسمت کششی دال بتنی ایجاد مینمایند. این فرایند باعث میشود پس از بهره برداری از ساختمان محل کششی دچار ترک و شکستگی نشود.
سقف کوبیاکس چیست؟
سقف کوبیاکس یکی از انواع سقف ساختمان در ایران است که از گذشتههای دور تا به امروز از آن برای مسقف کردن ساختمانهای ایرانی استفاده میشود. این نوع سقف از لحاظ عملکرد بسیار شبیه به سقف دال دو طرفه است. با این تفاوت بارز که در ضخامت دال آن گویهای توخالی سبکی را به صورت منظم تعبیه میکنند. در واقع این عمل سبب استفاده محدود از بتن برای پر کردن آن انجام میگیرد.
سبک ترین انواع سقف ساختمان
سقف کاذب از جمله انواع سقف ساختمان است که به سبکترین سقف شهرت دارد. این نوع سقف را در پایان کار و بعد از اتمام کار تأسیسات ساختمان اجرا مینمایند. سبکی این سقف به دلیل استفاده از موادی مانند پی وی سی، رابیتس و در ساخت آن است. مواد تشکیل دهنده سقف کاذب شامل گچ، الیاف پلیمری و توری و برخی افزودنیهای دیگر است. ویژگی بارز این نوع سقف مقاومت حرارتی و رطوبتی بالایی ان و سرعت در روند اجرای آن میباشد.
سقف قابلمه ای چیست؟
سقف قابلمهای یا وافل نوعی سقف است که اغلب برای مسقف کردن بیمارستانها و پارکینگها مورد استفاده قرار میگیرد. سقف وافل یکی دیگر از انواع سقف ساختمان است که به آن دال دو طرفه نیز گفته میشود. ساخت این سقف به کمک سیستم دال قابلمه ای میباشد. از این رو به آن سقف قابلمهای و یا مشبک اطلاق میشود. ارزان بودن، سرعت بالا در پیاده سازی و عدم نیاز به استفاده از انواع میلگرد ادکا و میلگرد ممان منفی دلایل استفاده بالا از این نوع سقف است.
سقف عرشه فولادی/ انواع سقف ساختمان
سقف عرشه فولادی یکی از انواع سقف ساختمان است که آن را از مصالحی مانند انواع میلگرد، ورق گالوانیزه ذوزنقهای شکل، گل میخ، بتن و فلاشینگ میسازند. این نوع سقف به دلیل سبک وزن بودن و اجرای سریع بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. باید یادآور شد که برای اجرای این سقف نیازی به جمع کردن و دپوی مصالح و شمع بندی نیست.
جمع بندی
در متن فوق انواع سقف ساختمان اسکلت فلزی و بتنی و ویژگیهای بارز هر کدام از آنها را مورد بررسی قرار دادیم. برای اجرای هر نوع سقف به مواد و مصالح مخصوصی نیاز است که لازم است برای جابه جایی آنها از ماشین مخصوص حمل بار و تسمه آهنی استفاده کرد. لازم به ذکر است که در ساخت برخی از سقفهای ساختمانی از مصالح فلزی مانند اسلب فولادی و آرماتور با توجه به مشخصات انواع میلگرد و لوله مانیسمان استفاده میشود.