امروزه، تولید الکترود گرافیتی، توسط کارگاههای مختلفی صورت میگیرد، که از مهمترین علل آن، میتوان به پرکاربرد بودن این محصول در صنایع فولادسازی اشاره داشت. در این میان ، آنچه که بسیار حائز اهمیت است، تهیه انواع با کیفیت این الکترود از مراکز معتبر توزیع و عرضه است. در همین راستا، مشاورین فروش آهن معدن، میتوانند رهنمودهای لازم را در زمینه خرید الکترود گرافیتی، به شما ارائه نمایند. شایان ذکر است که همراهی ما تا انتهای مطلب، در بهبود سطح شناخت شما از ماهیت و عملکرد این الکترودها، بسیار حائز اهمیت میباشد!
الکترودهای گرافیتی، رسانایی الکتریکی بالایی داشته و در برابر دما و درجه حرارت بالا، از مقاومت بسیار بالایی برخوردار میباشند! و دقیقا به همین دلیل است که از الکترودهای گرافیتی، به عنوان ابزار استانداردی جهت تسریع فرایند ذوب در کورههای قوس الکتریکی یاد میشود. در الکترود گرافیتی ، همانطور که از نام آن پیداست، گرافیت یک عنصر ضروری برای عملکرد آن به شمار میرود. این الکترودها در ضایعات فلزی غوطه ور شده و به عنوان یک منبع گرما عمل میکنند. لازم به ذکر است که استفاده از این الکترودها، جهت فرآیندهای پالایش و ذوب ضایعات فلزی، سنگ آهن و سایر مواد خام، بسیار پرکاربرد میباشد. به همین دلیل است که در این مقاله، قصد داریم ماهیت الکترودهای گرافیتی و نحوه استفاده از آنها در کورهها را ارائه کرده و در حوزه گسترش ادبیات مربوط به صنعت متالورژی ، قدم مفیدی برداریم.
ماهیت و روند ساخت الکترود گرافیتی :
در ادامه به ماهیت و روند ساخت الکترود گرافیتی پرداخته میشود. الکترود ذغالی، به نوعی ماده رسانای گرافیت مقاوم در برابر درجه حرارت بالا گفته میشود که با استفاده از کک نفتی به عنوان سنگدانه و سنگ زغال سنگ به عنوان چسب، پس از کلسینه کردن مواد خام، خرد کردن و آسیاب کردن، بچینگ، ورز دادن، اختلاط و اکستروژن، پخت و اشباع، ساخته میشود. لازم به توضیح است که الکترودهای گرافیتی عمدتا با هدف تولید فولاد در کورههای قوس الکتریکی استفاده میشوند. این الکترودها، از توانایی بالایی جهت حفظ سطوح بسیار بالای گرمای تولید شده برخوردار بوده و در پالایش فولاد و فرآیندهای ذوب مشابه، استفاده میشوند. جهت کسب اطلاع بیشتر از روند ساخت و همچنین خرید الکترود گرافیتی، میتوانید با مجموعه آهن معدن تماس حاصل نمایید.
تفاوت الکترود گرافیتی با الکترود کربنی :
جهت کسب اطلاع بیشتر از تفاوت این دو الکترود و همچنین خرید الکترود گرافیتی، میتوانید با مجموعه آهن معدن تماس حاصل نمایید. در ادامه به چند نمونه از رایجترین تفاوتهای الکترود گرافیتی و الکترود کربنی پرداخته میشود.
- الکترود کربنی، از کربن تشکیل شده است، اما حاوی گرافیت نیست. دمای تف جوشی این پودر پس از تشکیل ، تنها 1000 درجه سانتیگراد است و هیچ فرآیند گرافیت سازی در آن، اعمال نمیشود. این در حالیست که الکترود گرافیتی از کک نفتی و کک قیر ساخته می شود و سپس در کورههای مقاومتی گرافیتی با دمای 2000 تا 2500 درجه سانتیگراد قرار میگیرد. شایان ذکر است که منظور از دمای تف جوشی، حرارت دادن پودر، در دمای( 70 تا 80 درصد نقطه ذوب ) زیر دمای ذوب ماده میباشد، به گونهای که در این دما، پودرهای ماده بتوانند پیوند یابند.
- قطر الکترود کربن میتواند بزرگ باشد( بین 650 تا 1200 میلی متر)، این در حالیست که قطر داخلی الکترود گرافیتی، تنها 700 میلی متر میباشد.
- الکترود کربن عمدتا در سیلیکون صنعتی، فسفر زرد، کاربید کلسیم، فروآلیاژ و سایر کورههای ذوب استفاده می شود، در حالی که الکترود گرافیتی عمدتا در فولادسازی کوره قوس الکتریکی استفاده می شود.
- الکترود کربن، ارزانتر از الکترود گرافیتی میباشد.
کوره قوس الکتریکی چیست؟
کوره قوس الکتریکی، کوره های ذوب فلز هستند که انرژی الکتریکی را در حین کار به گرما تبدیل می کنند. ساخت این کورهها، بسیار ساده بوده و دارای ظرفی با روکش نسوز و درپوشی است که الکترودها از طریق آن، وارد میشوند. همانطور که در بالا به آن اشاره شد، الکترودهای گرافیتی، ابزار استانداردی جهت استفاده در این نوع از کوره های صنعت متالورژی به شمار میروند.
نسبت به مقدار جریان الکتریکی که از الکترودهای گرافیتی عبور می کند، دمای این الکترودها میتواند تا بیش از 3500 درجه سانتیگراد افزایش یابد. لازم به توضیح است که بسته به نوع ساخت کوره، میتوان از جریان متناوب (AC) یا جریان مستقیم (DC) استفاده نمود. در مورد فولاد، حدود 400 مگاوات ساعت انرژی الکتریکی، جهت تولید یک تن فولاد مورد نیاز میباشد.
نحوه استفاده از الکترودهای گرافیتی :
برای شروع کار کوره، ضایعات یا سنگ آهن را وارد کوره کرده و با درب آن، آب بندی میکنند تا از بروز حوادث جلوگیری شود. سپس، با کمک یک سیستم هیدرولیک، الکترودها به آرامی از طریق دهانههای درب، به داخل محفظه کوره وارد میشوند.
شایان ذکر است که این الکترودها از قابلیت اتصال به یکدیگر برخوردار میباشند و به همین ترتیب، طول نهایی الکترود وارد شده به کوره میتواند متفاوت باشد. الکترودها مانند لامپهای رشته ای که همه ما می شناسیم، به نوعی سوکت، پیچ می شوند. به این ترتیب میتوان مقدار زیادی جریان الکتریکی لازم را از آنها عبور داد. در پایان عملیات، الکترودها توسط سیستم هیدرولیک استخراج شده و فلز مذاب برای ساخت محصولات فولادی انتقال یا تخلیه می شود.
لازم به ذکر است که به دلیل دمای شدید فرآیند ذوب، وجود اکسیژن و اثر کاتالیزوری دما، الکترودهای گرافیتی به تدریج شروع به تجزیه یا اکسید شدن و تصعید به CO2 میکنند. بنابراین، جهت عملکرد مناسب کوره، بایستی این الکترودها به صورت دورهای تعویض شوند.
قیمت الکترود گرافیتی
به طور کلی دو نمونه از پارامترهای مهم اثرگذار بر قیمت الکترود گرافیتی در ایران را میتوان به شرح زیر ارائه داد:
• چگالی ظاهری
هر چه وزن الکترود بیشتر باشد، خواص عملکردی بهتری خواهد داشت.
• میزان کیفیت گرافیت تشکیل دهنده الکترود
به عبارتی، کیفیت گرافیت، عامل مهمی جهت عملکرد صحیح الکترود در دماهای بسیار بالا میباشد.
بر همین اساس، میتوان انتظار داشت که قیمت الکترود گرافیتی، محدود به طیف خاصی نبوده و در محدوده قیمتی متفاوتی به بازار عرضه میشود. علاوه بر این، نحوه عرضه نیز در تعیین قیمت نهایی این محصول بسیار حائز اهمیت است! به عنوان مثال در عرضه و توزیع مستقیم و حذف کلیه هزینههای واسطهگری، از جمله هزینه حمل و نقل، الکترود مورد نظر، با قیمت تمام شده بسیار کمتری در اختیار مشتریان نهایی قرار میگیرد.
پیشنهاد میکنیم جهت دسترسی به نرخ الکترود گرافیتی، بهترین و خوش قیمتترین الکترودهای گرافیتی بازار و همچنین خرید الکترود گرافیتی، با متخصصین فروش آهن معدن تماس حاصل نمایید.